EHBO.nl gebruikt cookies
EHBO.nl maakt gebruik van cookies om u beter te informeren en om uw bezoek eenvoudiger te maken.
Bij een flauwte wordt het bewustzijn tijdelijk verstoord door een verlaging van de bloeddruk. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld schrik (zien van bloed), emotie of een benauwde omgeving. Een flauwte kan plaatsvinden zonder- en met verlies van bewustzijn. Het slachtoffer voelt zich licht in het hoofd, ziet bleek en zweet veel. Ook kan een slachtoffer zich slap voelen, zwarte vlekken zien en in sommige gevallen wegraken. Het is belangrijk om te weten wat je kunt doen zodra iemand in je omgeving een flauwte heeft.
Kinderen tot zes jaar krijgen bijna nooit een flauwte. Wel kunnen jonge kinderen bewusteloos raken wanneer zij hun adem te lang inhouden. Bij een kind tot zes jaar die een flauwte krijgt bel je altijd met 1-1-2. Adviseer een ouder met een kind boven de 6 jaar dat regelmatig flauwvalt om een afspraak te maken bij de huisarts. Er kan dan onderzocht worden of er onderliggende oorzaken aanwezig zijn.
Weten hoe je moet handelen bij een slachtoffer met een flauwte is belangrijk, want symptomen van een flauwte lijken soms op andere ziektebeelden. Gedurende een EHBO-cursus leer je de beste methodes om deze te onderscheiden. Tijdens het onafhankelijk examen van Het Oranje Kruis toetsen we of je de kennis toe kunt passen in de praktijk. Met het Diploma Eerste Hulp op zak weet je dat je kunt handelen als het erop aankomt, want je moet het wel écht kunnen!