Brandwonden

14 februari 2019

Brandwonden moeten zo snel mogelijk behandeld worden, om de kans op een verergerde brandwond te verminderen. Adequaat handelen en weten wat je moet doen is bij brandwonden ongelooflijk belangrijk. Maar een brandwond kan op vele manieren ontstaan en brandwonden zijn niet altijd even makkelijk te bereiken.

Let goed op!

Bij een brand kunnen giftige stoffen vrijkomen in de lucht. Deze kunnen gevaarlijk voor je zijn, dus let op de eigen veiligheid en houdt afstand als je niet veilig hulp kunt verlenen.

Brandwond behandelen

Trek in de weg zittende kleding, luiers en sieraden uit ook al trek je tegelijk huid mee. Koel brandwonden tien minuten met bij voorkeur lauw, zacht stromend water. Koel alleen de brandwonden. Zorg dat het slachtoffer verder zo min mogelijk afkoelt om onderkoeling te voorkomen. Smeer niets op blaren en/of op een zwarte of grauwwitte huid. Dek de brandwonden steriel of zo schoon mogelijk af, bijvoorbeeld met plastic huishoudfolie.

Let goed op!

  • Knip kleding rondom vastgesmolten kleding weg. Door dit te doen, kun je zoveel mogelijk huid koelen.

1-1-2 of huisarts bellen bij brandwonden

Bij sommige ongevallen met brandwonden is het belangrijk om 1-1-2 te bellen. Welke situaties dat zijn leggen we hieronder uit:

Bel in de volgende situaties 1-1-2

  • Bij inademing van rook, gas of een andere chemische stof. Ook al heeft het slachtoffer geen acute klachten.
  • Bij grote verbrandingen met blaren en/of een zwarte of grauwwitte huid. 

Bel in de volgende situaties de huisarts of huisartsenpost:

  • Bij kleine verbrandingen met blaren en/of een zwarte of grauwwitte huid.
  • Als een groot deel van de huid rood en gezwollen is.
  • Bij ziekteklachten, zoals koude rillingen, koorts, misselijkheid, braken, hoofdpijn of hartkloppingen.

Diploma Eerste Hulp

Het Oranje Kruis raadt je aan om een EHBO-cursus te volgen en een onafhankelijk examen van Het Oranje Kruis te doen. Tijdens een EHBO-cursus leer onder andere eerste hulp verlenen bij brandwonden. Dat wordt tijdens het examen door Het Oranje Kruis getoetst. Met het Diploma Eerste Hulp op zak weet je dat je kunt handelen als het erop aankomt, want je moet het wel écht kunnen!