EHBO.nl gebruikt cookies
EHBO.nl maakt gebruik van cookies om u beter te informeren en om uw bezoek eenvoudiger te maken.
Botbreuken en ontwrichtingen zorgen voor schade aan het weefsel rondom het bot of gewricht. Bij een botbreuk of ontwrichting staat het lichaamsdeel in een abnormale stand of is er beweeglijkheid. Als de huid door de breuk is beschadigd, is er sprake van een open botbreuk. Wanneer er geen sprake is van een abnormale stand of beweeglijkheid is een botbreuk niet altijd goed te onderscheiden van een kneuzing of verstuiking.
Bij een botbreuk zoals een gebroken arm, voet of enkel ga je met het slachtoffer naar de huisartsenpost of het ziekenhuis. Is dat niet mogelijk? Bel dan met 1-1-2.
Bij ontwrichting van de schouder, arm elleboog, pols, knie, voet of enkel ga je na overleg met een huisarts met eigen vervoer naar het ziekenhuis.
Je belt bij botbreuken en ontwrichtingen naar 1-1-2 in de volgende gevallen:
Bij een botbreuk aan het onderbeen is het belangrijk dat je weet hoe je moet handelen. Om die reden leggen we in onderstaande, informatieve video uit welke stappen genomen moeten worden bij een botbreuk in het onderbeen.
Een open botbreuk of een ontwrichte onderarm kan er heftig uitzien. Het Oranje Kruis raadt iedereen daarom aan om een EHBO-cursus te volgen en een onafhankelijk examen te doen. Tijdens het examen wordt er gebruik gemaakt van LOTUS slachtoffers die situaties simuleren. Met het Diploma Eerste Hulp op zak weet je dat goed bent voorbereid op een botbreuk, want je moet het wel écht kunnen!