Beten en steken

14 februari 2019

Een insectenbeet of insectensteek is erg vervelend en soms ook erg pijnlijk. Na een beet of steek kunnen er grote rode, jeukende vlekken op de huid ontstaan en kan de plek die gestoken of gebeten is opzwellen. Heel soms heeft het slachtoffer het benauwd of wordt hij/zij steeds suffer. Het is daarom goed om te weten wat je dan moet doen. We leggen je uit hoe je het beste kunt handelen bij verschillende beten en steken zoals insectensteken, tekenbeten, een slangenbeet en steken van zeedieren.

Wat te doen bij beten en steken?

Verwijder na een bijensteek zo snel mogelijk de achtergebleven angel met een pincet of met je nagel. Verwijder eventuele ringen wanneer het slachtoffer in de vinger is gestoken. Door de insectensteek kan de vinger namelijk opzwellen. Leg een nat kompres (washandje, theedoek, gaasje) of een koud kompres op de plaats van een insectenbeet. Dit vermindert de pijn en jeuk.

Let goed op! Bel 1-1-2 bij:

  • Een steek van een wesp in mond of keel.
  • Suffer worden of bewusteloosheid.
  • Een beet van een giftige slang.

Bel de huisarts of huisartsenpost als de steek- of bijtplaats erg dik wordt.

Tekenbeten

Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Lyme kan gepaard gaan met gewrichtsklachten en verlammingen. Niet iedereen die door een teek is gebeten, krijgt deze ziekte. Een teek moet zo snel mogelijk worden verwijderd.

  • Gebruik voor het verwijderen van teken geen alcohol of benzine.
  • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid met een puntig pincet of speciale tekenverwijderaar.
  • Bel de huisarts of huisartsenpost als het verwijderen niet lukt.
  • Ontsmet het wondje na het verwijderen van de teek.
  • Neem contact op met de huisarts bij een rode kring of bij ongewone vermoeidheid, koorts, verminderde eetlust of pijn aan gewrichten.

Klik hier om meer te lezen over een tekenbeet.

Slangenbeet

In Nederland is de adder de enige giftige slangensoort die in het wild voorkomt. Denk aan het volgende bij een slangenbeet:

  • Bel 1-1-2 wanneer een slachtoffer is gebeten door een giftige slang.
  • Beweeg het getroffen lichaamsdeel zo min mogelijk.
  • Niet uitzuigen, insnijden of afbinden, dat is niet zinvol.

Steken van zeedieren

Als iemand aan het strand een erg pijnlijke plek heeft na een steek van een zeedier (bijvoorbeeld van een kwal of Pieterman), kan hij of zij het best deze plek onderdompelen in heet water, zo heet als hij kan verdragen. Als er geen heet water is, kan tegen de pijn gekoeld worden met een coldpack of ijs. Ook kan afgespoeld worden met zeewater (niet met zoet water). Je kunt ook naar de post van de lokale reddingsbrigade gaan voor hulp. Bel de hulpdiensten als het slachtoffer een hevige allergische reactie krijgt.

Diploma Eerste Hulp

Het Oranje Kruis raadt je aan om een EHBO-cursus te volgen en daarna een onafhankelijk examen te doen. Tijdens een EHBO-cursus leer je eerste hulp verlenen, onder andere bij beten en steken. Dat wordt tijdens het examen door Het Oranje Kruis getoetst. Met het Diploma Eerste Hulp op zak weet je dat je kunt handelen als het erop aankomt, want je moet het wel écht kunnen!