Meest gestelde vragen over COVID-19 en examens

13 maart 2020

Het Oranje Kruis houdt de ontwikkelingen omtrent COVID-19 (Coronavirus) scherp in de gaten en zal wanneer nodig deze pagina voorzien van nieuwe updates. Laatst geüpdatet: 13-05-2020 (17:00)

 

COVID-19 (Coronavirus) leidt tot veel vragen vanuit zowel opleidingsinstituten als cursisten. De overheid en organisaties werken er hard aan om besmetting en de gevolgen van het virus te beperken. Ze hebben hiertoe richtlijnen opgesteld die gecommuniceerd worden via het RIVM. Ook bij Het Oranje Kruis komen veel vragen binnen die gaan over COVID-19 (Coronavirus). We hebben hiervoor deze aparte pagina aangemaakt met de meest gestelde vragen en antwoorden.

Gaan de geplande examens van Het Oranje Kruis door?

In vervolg op verdere versoepeling door de overheid start Het Oranje Kruis examinering weer op. Examens zijn per 15 juni mogelijk. Per heden is het mogelijk examens aan te vragen voor het diploma Eerste Hulp, certificaat Eerste Hulp aan kinderen en certificaat Levensreddend Handelen. Lees meer

 

Gaan de geplande examinatorentrainingen van Het Oranje Kruis door?

Alle door Het Oranje Kruis georganiseerde examinatorentrainingen worden tot nader order opgeschort.

 

Wat moet ik doen als een cursist tijdens de opleiding niet wil beademen bij het reanimeren?

Als een cursist niet wil beademen bij het reanimeren, dring dan niet aan. Tijdens het examen dient echter wel de volledige reanimatie te worden uitgevoerd, inclusief beademing. Als dit niet wordt getoetst, kan ook geen certificaat of diploma uitgegeven worden. Bij de juiste hygiënemaatregelen, ook wat betreft de reanimatiepop, vormt beademen geen groot risico.

 

Mag een examinator mij weigeren als ik verkouden ben of koorts heb?

Om verspreiding van COVID-19 (Coronavirus) zo veel mogelijk te voorkomen, adviseert het RIVM mensen die verkoudheidsverschijnselen hebben, hoesten of koorts hebben om thuis te blijven. Komt men toch naar een examen, dan moet de examinator om gezondheidsredenen de cursist deelname weigeren.

 

Kan ik mijn examen verzetten?

Als u in verband met COVID-19 (Coronavirus) uw examen wilt verzetten, dan kan dit kosteloos. Hiervoor verzoeken wij u een mail te sturen naar examens@ehbo.nl met daarin de volgende gegevens:

 • Examendatum
 • Examennummer
 • Examenlocatie
 • Persoonsnummer
 • Contactgegevens opleidingsinstituut of persoon
 • Indien van toepassing: relatiecode (opleidingsinstituut)
 • Nieuwe voorkeur examendatum

 

Ik wil mijn examen annuleren, kan dat?

U kunt uw examen eventueel annuleren. Dit kunt u doen door een mail te sturen naar examens@ehbo.nl met de volgende gegevens:

 • Examendatum
 • Examennummer
 • Examenlocatie
 • Persoonsnummer
 • Contactgegevens opleidingsinstituut of persoon
 • Indien van toepassing: relatiecode (opleidingsinstituut)
 • Nieuwe voorkeur examendatum

LET OP: wilt u het examen annuleren, dan zijn de algemene voorwaarden van toepassing. Hierdoor kunnen mogelijk kosten in rekening worden gebracht. Telefonische wijzigingen of annuleringen worden niet in behandeling genomen.

 

Doordat mijn hercertificeringstraining is afgelast, vervalt mijn diploma binnenkort. Wat moet ik nu doen?

Het Oranje Kruis gaat momenteel coulant om met vervaldata van EHBO-certificering. Ten aanzien van handhaving rondom de wet IKK ontving Het Oranje Kruis inmiddels positief bericht van GGD/GHOR. Lees hier gedetailleerde informatie over deze beslissing.