Een slachtoffer met tandletsel, zoals loszittende, afgebroken of uitgeslagen tanden breng je zo snel mogelijk naar een tandarts. Als een uitgeslagen tand snel wordt teruggezet, kan deze namelijk opnieuw vastgroeien. Bij tandletsel is het belangrijk om te weten hoe je met de beschadigde tand omgaat, maar ook met het slachtoffer. De mond van het slachtoffer kan bij tandletsel namelijk behoorlijk bloeden.
Wat te doen bij tandletsel?
Bel bij tandletsel de eigen tandarts voor een snelle behandeling. Geef daarbij aan wat het probleem is, zodat je z.s.m. behandelt kunt worden.
Laat het slachtoffer de mond spoelen met water.
Laat een loszittende tand altijd zitten.
Zorg dat degene met tandletsel niet op een loszittende tand bijt. Stop bijvoorbeeld een opgerolde zakdoek tussen de boven- en onderkaak zodat er geen druk op de losse tand staat.
Laat letsel aan melktanden altijd door een tandarts bekijken.
Verzorg bij tandletsel ook een eventuele wond aan de lip.
Wat te doen bij een uitgeslagen tand?
Bij tandletsel kan de tand uit de mond geslagen worden. Zoek de tand snel op en pak een uitgeslagen tand alleen vast aan de kroon en niet aan de wortel.
Spoel de tand bij zichtbare vervuiling maximaal 10 seconden met melk. Heb je geen melk? Laat het slachtoffer de tand dan schoonlikken of -zuigen. Spoel de tand nooit met water of reinigingsmiddelen.
Plaats de schone tand weer terug als je goed kunt zien hoe deze heeft gezeten. Melktanden mag je niet terugplaatsen.
Bewaar de tand in melk als terugplaatsen niet lukt.
Breng het slachtoffer zo snel mogelijk naar de tandarts.
Wat te doen bij kiespijn of tand door de lip?
Iemand met tandletsel in de vorm van hevige kiespijn moet naar de tandarts. Je kunt de pijn eventueel verlichten met paracetamol. Lees de bijsluiter voor de voorgeschreven hoeveelheid.
Een koud kompres kan de pijnlijke kant door het tandletsel verzachten.
Bij een slachtoffer met tandletsel, zoals een tand door de lip, druk je een paar minuten met de duim en wijsvinger een steriel kompres tegen het wondje.
Kijk daarna of de tand nog compleet is en goed in de kaak staat.
Als door tandletsel de wond langer is dan 1cm moet het slachtoffer naar de huisarts om de wond te laten hechten.
Diploma Eerste Hulp
Het Oranje Kruis raadt je aan, na het volgen van een EHBO-cursus een onafhankelijk examen te doen. Tijdens een EHBO-cursus leer je de beste methodes om eerste hulp te verlenen bij tandletsel, wat tijdens het examen door Het Oranje Kruis getoetst wordt. Met het Diploma Eerste Hulp op zak weet je dat je kunt handelen als het erop aankomt, want je moet het wel écht kunnen!
EHBO.nl gebruikt cookies
EHBO.nl maakt gebruik van cookiesom u beter te informeren en om uw bezoek eenvoudiger te maken.